Когато през 2016 г. ракета Falcon 9 на компанията SpaceX

...
 Когато през 2016 г. ракета Falcon 9 на компанията SpaceX
Коментари Харесай

НАСА и Мъск отново преплетоха шпаги

 Когато през 2016 година ракета Falcon 9 на компанията SpaceX на Илон Мъск експлоадира при зареждането ѝ с гориво преди тест на моторите, американската галактическа организация НАСА за първи път изрази опасенията си за сигурността на астронавтите при пътешестване с човешки екипаж на частната компания. А в този момент, съвсем две години по-късно, дебатът се разгаря.
Засега галактическата компания на Мъск към момента не е подхванала пътешестване с човешки екипаж, само че има намерение да стори това до края на годината. Експерти на НАСА и някои депутати от Конгреса обаче виждат съществени опасности за злополука, както пише Washington Post . Все отново детонацията на Falcon 9 не бе единственият гърмеж на ракета на SpaceX – още през 2015 година една ракета на компанията избухна минути след старта си.  

За да зареди повече гориво в ракетата, SpaceX желае да го охлади до извънредно ниска температура, с което то да заема по-малко място. Поради ниската температура обаче горивото следва да бъде зареждано директно преди старта. Ако по време на зареждането се получи дребна искра, незабавно ще настъпи огромна детонация. НАСА смята това за нарушаване на защитна мярка, съгласно която рискът от смъртен случай следва да е стеснен до едвам един от 270 полета.

При две случая с галактическа совалка през 1986 и 2003 година са умряли общо 14 астронавта на НАСА. Особено след детонацията през 2003 година НАСА бе подложена на остра рецензия за това, че не се е поучила от злополуката на Challenger през 90-те години. НАСА не искаше да бъде упреквана още веднъж за сходно неблагоразумие и по тази причина ускори ограниченията за сигурност.

Томас Стафърд, тогава ръководител на Консултативния съвет на НАСА, написа през 2015 г.: „ Комисията има чувството, че зареждането с оксидант, до момента в който астронавтите са на борда, не е съвместимо с критериите за сигурност, които съществуват от над 50 години ".

Уилям Герстенмайер, началник на полетите с екипажи в НАСА, твърди, че към момента не е взето решение дали ведомството ще даде позволение на SpaceX за полети с хора през тази година.

SpaceX също е загрижена за сигурността на астронавтите. Младата компания твърди, че при акцидент по време на зареждането астронавтите могат да бъдат евакуирани задоволително бързо и не трябва да има опасения за живота им. Освен това няколко дни преди стартовете посредством тестово запалване ще се открива дали ракетата работи без проблеми. Освен това SpaceX разчита на връх от 18 сполучливи изстрелвания на ракети през 2017 година.

Дори и Робърт Лайфуут изрича причини за полет с водачи по време на чуване пред конгреса. Бившият шеф на НАСА упреква организацията, че е прекомерно внимателна и изрича подозрения дали полетът с " Аполон 11 ", първият полет до Луната, може изобщо да се реализира при днешните калкулации на рисковете.

Грег Аури, професор по стопанска система в Университета в Южна Каролина и член на преходния екип на НАСА, твърди, че организацията е " станала жертва на личното си минало и в този момент е прекомерно уплашена, с цел да опита нещо ново ".

Виж всички публикации от Бойчо Попов-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР